divendres, 2 de febrer de 2018

CODONYAT

Pels volts de la castanyada, vam pensar que seria bona idea aprendre a fer codonyat. Teníem codonys que ens havien regalat  i feien molt bona olor, llavors  vam buscar una recepta per fer-lo.

Necessitarem:

4 codonys
de 650 a 750 gr. de sucre normal o integral

Preparació:
  • Fregar els codonys els uns amb els altres per tal de treure el polsim que els recobreix.
  • Pelar els codonys, treure’ls el cor i tallar-los a trossos. 



  • Pesar els trossos de codony, posar-los en una olla i afegir entre el 65% i el 75% del seu pes en sucre de canya (normal o integral), en funció de com us agradi de dolç i la textura que vulgueu aconseguir, més tou o més dur. Com més sucre hi poseu, més dur us quedarà el codonyat.
  • Deixar reposar els trossos de codony amb el sucre tot una nit a la nevera. D’aquesta manera deixaran anar part de la seva aigua interior i estaran més tous quan els haguem de coure.

                       


                        
  • Passat aquest temps, coure els trossos de codony 60 minuts. Els primers 5 minuts a foc viu fins que comenci a bullir. Després, coure 45 minuts amb l’olla tapada i a foc mig-baix i, els últims 10 minuts, amb l’olla destapada per afavorir l’evaporació de l’aigua. Remenar sovint per evitar que s’enganxi.
                      
  • Passats els 60 minuts els trossos de codony ja estaran prou tous i ja es poden triturar amb la batedora elèctrica.


  • Tornar a posar l’olla al foc i acabar de coure entre 10 i 20 minuts en funció de la textura final que vulguem aconseguir. Com més estona coem el codonyat més fosc i dur quedarà.
  • Un cop tinguem fet el codonyat, només cal emmotllar-lo. Per fer-ho, untar un motlle amb oli de gira-sol i posar-hi el codonyat de l’olla. Allisar la superfície amb una espàtula, cobrir amb paper film de manera que estigui en contacte directe amb el codonyat per evitar que en assecar-se faci crosta. Deixar refredar a temperatura ambient i, un cop fred, guardar a la nevera.
  • Per conservar-lo, es pot guardar en el recipient on l’hem preparat o desemmotllar-lo perquè sigui més fàcil tallar-lo.
  • Temps de conservació del codonyat casolà: entre 3 i 6 mesos en fred.


Quina meravella oi? El podeu fer servir per fer els panellets, per menjar amb formatge, xocolata...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada